Mange nordmenn leker hobbyelektrikere

image: Slik kan du spare penger på håndverkere
Hentet fra Din Side

– Hold deg unna elektrisk arbeid. Dette er skremmende. Jeg tror ikke de som gjør dette selv forstår hvilken risiko det er for eget og andres liv, sier direktør for teknisk seksjon i Nelfo, Jon-Steinar Sjøvik Hanstad, i en pressemelding og gjengitt

Nelfo organiserer elektro-, ekom- og heisbedrifter i Norge.

Bakgrunnen er en undersøkelse utført av Norstat på oppdrag fra Frende Forsikring. Her kommer det frem at nærmere 1 av 4 – 23 prosent – har utført elektrisk arbeid hjemme.

Hanstad legger til at konsekvensene ved å arbeide med eget el-anlegg kan være store.

Selv om du ikke kan utføre oppgavene selv, er du som huseier selv ansvarlig for at den elektriske installasjonen er i forskriftsmessig stand. Ønsker du å engasjere elektriker, anbefaler Hanstad at du bruker Direktoratet for samfunnssikkerhets (DSB) Elvirksomhetsregister.Her kan du søke på både bedrift og kommune. Hvis du ikke finner elektrobedriften der har de ikke lov til å utføre installasjonsarbeid i hjemmet ditt.DSB anbefaler for øvrig at du sjekker jordfeilbryteren hvert år og bytter overspenningsvernet etter en smell. Du bør også se etter faresignaler og kontakte elektriker hvis:

  • det lukter brent plast i sikringsskapet
  • du hører tydelig knitring fra sikringsskapet
  • sikringene dine går ofte, det vil si flere ganger i året
  • du opplever at flere lyspærer blafrer samtidig
  • døren til sikringsskapet er varm å ta på

Slik kan du spare penger på håndverkere

– Strøm er usynlig og da er det vanskelig å ha et forhold til farene.

Øystein Øren, som er bygningsekspert i Frende Forsikring, er enig:

– Det er flott at folk holder bolig og hage i god stand, men hold deg unna elektrisk arbeid og VVS. Det skal utføres av autoriserte fagfolk.

Sjekk etter faresignaler

Frende trekker frem ting som taklamper, downlights, varmekabler eller varmtvannstank som typiske ting folk ordner på egen hånd. Øren advarer kraftig mot å gjøre dette.

– Det bør du ikke gjøre. Hvis det fører til skade på ditt eget eller andres elektriske anlegg kan noen i verste fall miste livet. Det kan også føre til brann og avkortning på forsikringen din hvis arbeidet er gjort feil.

Les mer på artikkelen fra Din Side